Sunday, June 13, 2010

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ (12/06/2010)

…Αν ήμουν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα μιλούσα με τους ανθρώπους της Αργεντινής που οργάνωσαν τη μετάβαση. Δεν είχαν προσχεδιάσει την υποτίμηση ή την αθέτηση του χρέους. Έτσι, ήταν πολύ περισσότερο χαοτικό απ’ όσο αναμενόταν. Η Ελλάδα θα μπορούσε σχεδόν σίγουρα να τα καταφέρει καλύτερα. Οι Αργεντινοί τα κατάφεραν εξαιρετικά και χωρίς καμία βοήθεια από το εξωτερικό,. Στην πραγματικότητα είχαν αρνητική βοήθεια, καθώς το ΔΝΤ και οι σύμμαχοι οργανισμοί του πήραν από τη χώρα ένα καθαρό 4% του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που αυτή αγωνιζόταν να ανασυγκροτήσει το κατεστραμμένο τραπεζικό της σύστημα. Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. υπόσχονται χρόνια ύφεσης, αν τα προγράμματά τους δουλέψουν καλά.

Mark Weisbrot, αμερικανός οικονομολόγος (συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 6/6/2010)

1 comment:

  1. Από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών:

    Ο Mark Weisbrot δεν είπε ούτε έγραψε αυτά που του αποδίδουν σε αυτήν την υποτιθέμενη «συνέντευξη», για την οποία δεν αναφέρεται ούτε συντάκτης ούτε πηγή.

    Αυτή η δήθεν συνέντευξη είναι ένα ατυχές συμβάν καθώς δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση στην αντιπαράθεση σχετικά με ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα: τα προτεινόμενα μέτρα λιτότητας και τις εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά στην οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για αυτά που πραγματικά είπε και έγραψε ο Mark Weisbrot σχετικά με αυτό το θέμα θα πρέπει να διαβάσει εδώ [http://www.skai.gr/news/finance/article/156255/mark-weisbrot-yparhei-kai-allos-dromos]

    και εδώ
    [http://www.cepr.net/index.php/op-eds-&-columns/op-eds-&-columns/eurozone-crisis-is-self-inflicted] (Αγγλικά).

    ReplyDelete