Sunday, January 16, 2011

Διαστημόπλοιο Γη (15/11/2011)

Έρχονται ή δεν έρχονται οι εξωγήινοι; Αλήθεια ή ψέματα έγραψε η «Πράβντα» (που σημαίνει «Αλήθεια»); Είναι καθ’ οδόν προς τη Γη τα τρία τεράστια διαστημόπλοια διαμέτρου 240 χιλιομέτρων έκαστον; Και θα είναι εδώ τον Δεκέμβριο του 2012; Γιατί τότε κι όχι νωρίτερα; Δεν μπορούν να πατήσουν λίγο γκάζι; Θα πεθάνουμε από την περιέργεια, αν δεν έχουμε πεθάνει από την κρίση χρέους…
Διότι, προς το παρόν, το μόνο διαστημόπλοιο που περιφέρεται με εχθρικές διαθέσεις στον πλανήτη Γη είναι το διαστημόπλοιο της απληστίας και της καταστροφής. Άλλοτε με τα διακριτικά IMF, NATO, USA, G20, E.U., U.N., EFSF και άλλοτε σαν πειρατικό αστρόπλοιο, έτοιμο να βυθίσει τη μία χώρα σε ένα βούρκο χάους και πετρελαίου, να εξαφανίσει την άλλη από τον χάρτη, να βυθίσει την τρίτη σε μια δίνη στρατιωτικής ή κοινωνικής έντασης, να δώσει μια τέταρτη βορά στην αρένα των αγορών. Τα εχθρικά αστρόπλοια είναι έτοιμα για επίθεση ανά πάσα στιγμή, με σημεία απογείωσης την ίδια τη Γη και διαστημοδρόμια στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη. Επιτίθενται άλλοτε συντεταγμένα και άλλοτε ατάκτως, άλλοτε πλήττουν μεμονωμένους στόχους και άλλοτε ολόκληρες κοινωνίες και έθνη, είναι δε διατεθειμένα να βυθίσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα σ’ έναν ψυχρό νομισματικό και εμπορικό πόλεμο ή -γιατί όχι;- και σ’ έναν εντελώς θερμό, με πραγματικά όπλα και πυρά. Από την άποψη αυτή, αναρωτιέται κανείς πόσο πιο επικίνδυνοι μπορεί να είναι οι εχθρικοί εξωγήινοι, για τους οποίους μας προετοιμάζουν ευφάνταστοι επιστήμονες.

Τα γράφω αυτά (με μια δόση στόμφου και μελό, ομολογώ) διότι, πέραν της πλάκας που έκανε η «Πράβντα» και πέραν της βάσιμης επιστημονικής πιθανότητας να υπάρχει εξωγήινη ζωή, ακόμη και νοήμων, κάπου στο αχανές σύμπαν (με την οποία όμως δεν θα συναντηθούμε ποτέ), υπάρχουν και επιστήμονες (που αναρωτιέται κανείς από πού αντλούν την επιστημοσύνη τους) οι οποίοι καλούν στα σοβαρά τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για το ενδεχόμενο μιας «στενής επαφής τρίτου τύπου» με εξωγήινους. Οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται οι Βρετανοί επιστήμονες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι φιλικοί.

Κι εδώ αρχίζει η ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία των επιστημόνων που αιτιολογεί και την ύπαρξη του εξωγήινου κειμένου που διαβάζετε σ’ αυτή εδώ τη σελίδα, ανάμεσα σε μακροοικονομικές αγωνίες και μικροοικονομικές αβεβαιότητες. Ένας από τους Βρετανούς καθηγητές υποστηρίζει πως «αν οι εξωγήινοι έχουν εξελιχθεί “δαρβινικά”, τότε θα έχουν αρκετές ομοιότητες με το ανθρώπινο είδος. Και αν έχουν παρόμοια βιολογικά χαρακτηριστικά, τότε οι εξωγήινοι θα έχουν τις ίδιες τάσεις βίας και εκμετάλλευσης όπως οι άνθρωποι». Ετοιμαστείτε για πόλεμο, δηλαδή. Τον κατά Γουέλς «Πόλεμο των Κόσμων».

Διότι -ακολουθώντας πάντα των ειρμό της σκέψης των επιστημόνων- οι εξωγήινοι, ασχέτως αν είναι δίποδοι ή τετράποδοι, προφανώς θα έχουν ανακαλύψει τον καταμερισμό εργασίας και την ιδιοκτησία. Προφανώς θα έχουν αναπτύξει μια ληστρική σχέση με τη φύση του πλανήτη τους, αλλά και με άτομα του είδους τους. Προφανώς θα έχουν περάσει από φονικές αναμετρήσεις για τον έλεγχο της γης και των φυσικών πόρων. Προφανώς θα έχουν εφαρμόσει την εκμετάλλευση εξωγήινου από εξωγήινο. Προφανώς θα έχουν οργανώσει τις κοινωνίες τους βασισμένες στην ιεραρχία και την καταπίεση. Προφανώς θα είναι διαιρεμένοι σε τάξεις. Προφανώς θα έχουν περάσει από τη δουλοκτησία, τη φεουδαρχία και τον καπιταλισμό. Προφανώς θα έχουν γνωρίσει τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία. Προφανώς θα έχουν πραγματοποιήσει αρκετούς «παγκόσμιους» πολέμους. Προφανώς θα έχουν στο ενεργητικό τους ολοκαυτώματα, φυλετικές διακρίσεις, ρατσισμό, θρησκευτικό φανατισμό. Προφανώς θα έχουν καταστήσει την εργασία εμπόρευμα. Προφανώς θα διαθέτουν ολιγάριθμες ελίτ που θα ελέγχουν το 90% του πλανητικού τους πλούτου και καταπιεσμένες πληβειακές μάζες, βυθισμένες στη φτώχεια και στην ανέχεια. Προφανώς θα έχουν χρήμα, εμπορευματικές συναλλαγές, αγορές, κερδοσκόπους και τράπεζες. Προφανώς θα έχουν γνωρίσει νομισματικούς και εμπορικούς πολέμους, χρηματοπιστωτικές κρίσεις, φούσκες ευημερίας και κραχ. Προφανώς θα έχουν απεμπολήσει τη δημοκρατία και θα έχουν εκχωρήσει την εξουσία σε μια κυνική και απάνθρωπη (το σωστό θα ήταν: απο-εξωγήινη) ελίτ που θα έχει μετατρέψει τα πολιτεύματα σε στυγνές δικτατορίες. Προφανώς θα έχουν κάνει αβίωτο τον πλανήτη τους, έχοντας καταστρέψει την ατμόσφαιρά του και εξαντλήσει τους φυσικούς του πόρους. Και προφανώς έρχονται σε μας για να τους αναπληρώσουν…

Το μήνυμα των εξωγηινολόγων είναι σαφές. Και μέσα στο περιτύλιγμα του κυνικού ρεαλισμού του, δεν αφορά τους εξωγήινους, αλλά εμάς, τους γήινους. Και ο μύθος δηλοί ότι αυτή είναι η φύση των πραγμάτων, αυτή είναι η φύση του είδους μας, αυτή είναι η φύση της ύπαρξης γενικώς. Ολόκληρο το Σύμπαν είναι φτιαγμένο όχι από πρωτόνια, μποζόνια, σκοτεινή ύλη και σωματίδια Χιγκς, αλλά από βία, απληστία και εκμετάλλευση. «Γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ και επι της γης…», που λέει και το «Πάτερ ημών».

Ως εκ τούτου, είναι μάταιη κάθε προσπάθεια αντίστασης στη «φύση των πραγμάτων». Το Διαστημόπλοιο Γη και οι επιβάτες όλων των θέσεων, της business class, της Α και της Β και της Γ, ακόμη και οι λαθρεπιβάτες του πρέπει να συμβιβαστούν με τους όρους της ύπαρξής τους, που ταυτόχρονα την αναιρούν, θέτοντάς την σε μια τροχιά καταστροφής. Αν θέλουν να παρατείνουν για λίγο την εφήμερη ύπαρξή τους στο Σύμπαν, δεν έχουν παρά να εμπιστευτούν τους κυβερνήτες του Διαστημόπλοιου Γη, όπου κι αν αυτοί το οδηγούν.

Αλλά, είναι πράγματι αυτή η φύση των πραγμάτων; Ή, για να είμαστε ακριβείς, είναι η μόνη δυνατή φύση τους; Δεν μιλούμε για πράγματα που είναι αδύνατο να επηρεάσουμε – ο Ήλιος κι όλα τα άστρα κάποτε σβήνουν, το Σύμπαν έχει κι αυτό ημερομηνία λήξης, την αγνοούμε, αλλά υπάρχει, και δεν είναι αυτή του Ημερολογίου των Μάγια. Αλλά για τα πράγματα στα οποία παρεισφρέει η ανθρώπινη βούληση. Η ανθρώπινη κατάσταση πέρασε πράγματι από τα στάδια που περιγράφει η «φύση» της, από μια διαρκή εναλλαγή δημιουργίας και καταστροφής, από την αφελή λεηλασία της φύσης μέχρι τη ληστρική της εκμετάλλευση, και από τη συν-εργασία ανθρώπου με άνθρωπο μέχρι την εκμετάλλευση του ενός από τον άλλο. Ποιο από τα δύο είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης; Υπήρξαν -και ακόμη υπάρχουν, έστω υπό απειλή- ανθρώπινες κοινωνίες χωρίς ιδιοκτησία, βασισμένες στην ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και στην ισονομία στο πλαίσιο μιας συλλογικής εξουσίας που λειτουργούσε περισσότερο σαν αντι-εξουσία. Οφείλουμε στους κοινωνικούς ανθρωπολόγους ότι μας αποκάλυψαν την επιβίωση τέτοιων «πρωτόγονων» κοινωνιών ακόμη μέχρι και τον 20ό αιώνα. Και οφείλουμε στον Ζαν Ζακ Ρουσό το ότι μας αποκάλυψε την αληθινή φύση του ανθρώπου, μέσα από τη γνωριμία με τον «ευγενή άγριο» που στην κατάσταση της φυσικής ισότητας, πριν από την «ανακάλυψη» της ατομικής ιδιοκτησίας και της εξαρτημένης εργασίας, ζούσε ελεύθερος και ευτυχισμένος. Η φύση του ανθρώπου, μας λέει ο Ρουσό, περιλαμβάνει τη γαλήνη των παθών, την άγνοια του κακού και την αδιάκοπη επιθυμία για βελτίωση της θέσης του, αυτής που αποτέλεσε τον ψυχολογικό πυρήνα του πολιτισμού. Αυτή είναι μια φυσική κατάσταση ελευθερίας, ισότητας και ευτυχίας. Βεβαίως, και η άλλη «φυσική κατάσταση», αυτή που εξέτρεψε την ανθρωπότητα από τον πρώτη φύση της, δεν είναι εξωγήινη. Αλλά, εάν για τον προϊστορικό άνθρωπο ήταν μια αναπόφευκτη εκτροπή, βασισμένη στην ανάγκη της συνεργασίας και της επιβίωσης, για τη σημερινή ανθρωπότητα που διαθέτει τα μέσα και τον πλούτο για να χορτάσει, να μορφώσει, να ψυχαγωγήσει, να θεραπεύσει και να προστατεύσει και το τελευταίο μέλος της, αυτή η εκτροπή είναι διαστροφή. Το μόνο που απαιτείται είναι ανθρώπινη βούληση. Υπάρχει;

1 comment:

  1. Αν υπάρχουν εξωγηϊνοι που ταξιδεύουν είναι ειρηνικοί, γιατι αυτη η σημερινη ανθρωπότητα δεν είναι ικανή να κατασκευάσει διαστημόπλοιο και θα πεθάνει πριν τα καταφέρει.

    Αλλά χωρίς πλάκα, και γω το άκουσα αυτο της Πράβντας. Ποιός είπε όμως οτι έκανε πλάκα?

    ReplyDelete