Saturday, January 11, 2020

Η τιμωρία του Κωλοβελόνη

ΕΦΣΥΝ, 11-12/01/2020

Είναι η τέταρτη ή πέμπτη φορά στα δύο χιλιάδες χρόνια και κάτι αυτού του δωδεκαήμερου μεταφυσικού σόου που ο Κωλοβελόνης υποχρεώνεται να παρατείνει τη διαμονή του στον Πάνω Κόσμο και να μην ακολουθήσει τους συντρόφους του -καλικάντζαρους, βαθρακούκους, καρκάντσαλους, βορδόλακες, κάηδες, σκαλικαντζούρια, λυκοκάντζαρους, παγανούς, καλλισπούδηδες- στο ταξίδι της επιστροφής στον Κάτω Κόσμο. Οπου, και καλά, τους περιμένει η άχαρη δουλειά της υπόλοιπης χρονιάς: το πριόνισμα του Δέντρου της Ζωής, το πελέκημα μέχρι κατάρρευσης των κολονών που κρατάνε τον κόσμο από τότε που ο Ατλαντας συνταξιοδοτήθηκε και ο Ηρακλής δεν προτίθετο να ξανακάνει τη βλακεία να πάρει στους ώμους του τον ουράνιο θόλο όχι για τα μήλα των Εσπερίδων, αλλά ούτε για όλο το χρυσάφι, το πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Γης, συμπεριλαμβανομένου του EastMed. 

«Εντολή του μεγάλου», ήταν το μήνυμα που δόθηκε στον Κωλοβελόνη, αν και ήταν σίγουρος ότι τ’ αφεντικό του Κάτω Κόσμου, ο Μαντρακούκος, αποκλείεται να πήρε τέτοια πρωτοβουλία χωρίς συνεννόηση με τον «μεγάλο» του Πάνω Κόσμου. Κι έτσι ο Κωλοβελόνης, πιο απρόθυμος από ποτέ, αναγκάστηκε να παρατείνει την παραμονή του στη Γη και δη στην Αθήνα, που έχει γίνει πια μια βαρετή πόλη ακόμη και για Καλικάντζαρο, τον κατά τεκμήριο εκπρόσωπο του επίσημου Κακού. Εχει πέσει τόση κανονικότητα, που έχει κάνει πληκτική την πιο ενδιαφέρουσα χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Τώρα δεν ανοίγει ρουθούνι. Ούτε φωτιές, ούτε τζερτζελέδες, ούτε εντάσεις, άντε καμιά τελετουργική ψιλή με την αστυνομία, καμιά ανατίναξη ΑΤΜ τη νύχτα, αλλά ακόμα και σ’ αυτό το σπορ το Βερολίνο έχει πάρει κεφάλι. 

Οι πρώτες μέρες της εκτός Δωδεκαήμερου αποστολής του Κωλοβελόνη στην Αθήνα κύλησαν όσο βαρετά περίμενε. Είδε τα συνεργεία του δήμου να ξεστολίζουν τα δέντρα και να μαζεύουν τα λαμπιόνια των μικρών και μεγάλων χορηγών από τους δρόμους, παρακολούθησε τα συνεργεία καθαριότητας να πλένουν τις πλατείες, είδε τους καταστηματάρχες και τις μεγάλες αλυσίδες να αλλάζουν τις βιτρίνες και να ετοιμάζονται για τις εκπτώσεις, διάβασε όλους τους απολογισμούς και τις έρευνες για τον όχι και τόσο ζωηρό τζίρο των γιορτών, παρακολούθησε τα σπαρταριστά ρεπορτάζ από το ταξίδι του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, χάζεψε στην τηλεόραση τις φωτιές στην Αυστραλία, τις συγκεχυμένες πληροφορίες για το πώς έπεσε το ουκρανικό Boeing, τις απεργίες στη Γαλλία, μέτρησε δύο φορές όλους τους άστεγους στο κέντρο της πόλης, διαπίστωσε τη σχετική σταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης στη χώρα και αναρωτήθηκε τι συναρπαστικό θα μπορούσε να περιμένει για να διασκεδάσει την πληκτική παραμονή του στον Πάνω Κόσμο. 

Μέχρι που ήρθε
το μέιλ από τον κάτω κόσμο -μέσω του δικτύου 5G που προ πολλού ο αρχηγός Μαντρακούκος είχε χωρίς αναστολές εμπιστευτεί στους κινεζικούς δράκους- το οποίο προσδιόριζε τους στόχους και τα ορόσημα της αποστολής του στον Πάνω Κόσμο. Ο Κωλοβελόνης λοιπόν όφειλε να παραμείνει μέχρι να δει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Τον διαγωνισμό του καζίνου στο Ελληνικό να προχωρεί, για να πάει η καρδιά του Λάτση στη θέση της. Τον Αδωνι να βάζει συμβολικά μπροστά την πρώτη μπουλντόζα στο Ελληνικό, κι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να ανοίγει έστω την πρώτη λακκούβα με πτυοσκάπανα χειρός. Εν ανάγκη να επιστρατευτεί ο εξοπλισμός του ΣΚΑΪ για τις δενδροφυτεύσεις.
- Τον Μητσοτάκη να παρευρίσκεται στην πανηγυρική τελετή κλεισίματος των γραφείων του ΔΝΤ στην Αθήνα, στην οδό Αμερικής. Ειδική επιτροπή θα αποφανθεί αν το τελετουργικό του λουκέτου θα περιλαμβάνει δέσιμο αντί κόψιμο κορδέλας ως είθισται στα εγκαίνια.
- Την 5η και την 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση να κλείνουν επιτυχώς και χωρίς αστερίσκους. Το Eurogroup να αποφασίζει μείωση των πλεονασμάτων στο 2% από φέτος και στον μηδενισμό τους από το 2021 μέχρι το 2060. Τη Λαγκάρντ να αποδέχεται πανηγυρικά τα ελληνικά ομόλογα στο τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να αναβαθμίζουν στην επενδυτική βαθμίδα το ελληνικό χρέος. Την Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές με αρνητικά επιτόκια, χαμηλότερα και από τα γερμανικά.
- Τον Σταϊκούρα να επισπεύδει τις φοροελαφρύνσεις, να μειώνει τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 10%, τους ομολόγους του στην Ε.Ε. να τον καταγγέλλουν για φορολογικό ανταγωνισμό, αλλά χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Την Ελλάδα να γίνεται νο1 επιλογή στην Ευρώπη ως φορολογική έδρα επιχειρήσεων. Το Χρηματιστήριο Αθηνών να υποδέχεται 100 νέες εισαγωγές εταιρειών και τον γενικό δείκτη του να ξεπερνά τις 2.000 μονάδες. Τη Eurostat να επικυρώνει την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ πάνω από το 4%. Τον Βρούτση να πιστοποιεί την πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% και να ανακοινώνει γενική αύξηση 10% στις συντάξεις.
- Τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν να εγκαινιάζουν παράλληλα δύο εργοστάσια συμπαραγωγής F-35, ένα στην Αθήνα και ένα στην Αγκυρα, αφού έχουν προηγουμένως διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες στο Αιγαίο και έχει συμφωνηθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο συνεκμετάλλευσης.
- Τη δίκη της Χ.Α. να ολοκληρώνεται με την καταδίκη 68 από τους 69 κατηγορούμενους (με τον 69ο να αυτοκτονεί από τύψεις) και τη ναζιστική οργάνωση να τίθεται εκτός νόμου…

Η λίστα με τα ορόσημα στο μέιλ που διάβαζε ο Κωλοβελόνης ήταν μακρά και είχε πια την πεποίθηση ότι η παραμονή του στον Πάνω Κόσμο δεν ήταν στην πραγματικότητα κάποια αποστολή, αλλά η μακρά τιμωρία του για κάποιο βαρύ του παράπτωμα. Τι ήθελε, ο βλαξ, να πάει με την γκόμενα του Μαντρακούκου; 



ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ 

Και κει σαν κατέβουν τα παγανά, αρχίζουν να πελεκάν με τα δόντια τους και με τσεκούρια τοις τρεις κολόνναις, που βαστάν τον κόσμο, να τοις κρεμίσουν, ο κόσμος να χαλάση. Τοις πελεκάν μ’ αγώνα όλον το χρόνο, ως που αποσταμένοι αφίνουν μια τρίχα μόνο ν’ ανασάνουν, μα ο θεός τούς δίνει οργή και τους αποκορώνει και παίρνουν πάλε χόντρο και γιομίζουν οι κολόνναις και κείνοι απ’ το πείσμα τους πιάνονται ύστερα και τρώγονται συνατοί τους.

Ν. Γ. Πολίτου, «Παραδόσεις» (ΚΔ', Καλλικάντζαροι, 612, «Τα παγανά, παράδοση της Ναυπάκτου». Mε την ορθογραφία της καταγραφής)

1 comment: