Thursday, March 2, 2023

Καμιά κατανόηση

 Του ΚΙΜΠΙ 

(ΕφΣυν 2/3/2023, από τη στήλη ΑΝΩ ΚΑΤΩ) 


Περίπου 12 μηνύματα έστειλε προχθές μέσω Telegram η ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Hellenic Train στους επιβάτες των συρμών της. Αγνωστο αν και πόσα έφταναν πραγματικά στους τελικούς αποδέκτες, τους «αγαπητούς επιβάτες» της. Ολα πάντως ενημέρωναν για καθυστερήσεις στην αναχώρηση αμαξοστοιχιών. Από 15 λεπτά στα πρωινά δρομολόγια μέχρι 70 λεπτά στα βραδινά, λίγο πριν από το μετωπικό ολοκαύτωμα στα Τέμπη. Ολα τα μηνύματα, ανεξάρτητα από το πόσο καθησυχαστικά ή ανησυχητικά ήταν, κατέληγαν στο ίδιο κλισέ: «Ευχαριστούμε για την κατανόηση». Και αγγλιστί: «Thank you for your understanding».

Αυτή ακριβώς ήταν και η επωδός του τελευταίου μηνύματος, στις 2.26 μετά τα μεσάνυχτα, με το οποίο η εταιρεία ενημέρωνε τους επιβάτες για τη σύγκρουση στον Ευαγγελισμό των Τεμπών, χωρίς την παραμικρή νύξη για το μακελειό που κρυβόταν κάτω από το μακάβριο κράμα στραπατσαρισμένων μετάλλων και κατακρεουργημένης/απανθρακωμένης ανθρώπινης σάρκας. «Ευχαριστούμε για την κατανόηση».
Ε, λοιπόν, όχι. Δεν απομένει ίχνος κατανόησης. Καμιά κατανόηση από τους γονείς που θρηνούν τα παιδιά τους, σταλμένα από την καρναβαλική χαρά κατευθείαν στον θάνατο. Καμιά κατανόηση από τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους που εδώ και χρόνια καταγγέλλουν τις μαύρες τρύπες ασφαλείας στο δίκτυο, αλλά καταγγέλλονται ως κακομαθημένες «συντεχνίες». Καμιά κατανόηση για την τρόικα των δανειστών και τις μνημονιακές κυβερνήσεις που επέβαλαν να ξεπουληθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κοψοχρονιά. Καμιά κατανόηση για τους κρατικούς αξιωματούχους που κόβουν καμαρωτοί κορδέλες εγκαινίων για έργα που δεν γίνονται. Καμιά κατανόηση για την εταιρεία που επιβραβεύεται με κρατικές επιδοτήσεις 800 εκατ. για επενδύσεις που δεν έκανε. Καμιά κατανόηση για την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς που χαρίζουν δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος σε ιδιώτες και εργολάβους με σκανδαλώδεις συμβάσεις. Καμιά κατανόηση για τα ΜΜΕ που θρηνούν υποκριτικά πάνω από τα θύματα, έπειτα από πολύχρονη ομερτά για τους θύτες. Καμιά κατανόηση για την πολιτική «μαφία» των ιδιωτικοποιήσεων. Καμιά κατανόηση για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της μαζικής δολοφονίας των Τεμπών. Και καμιά, μα καμιά κατανόηση για το «βαθύ κράτος» -που θα ’λεγε κι ο Πολάκης- του πλιάτσικου, του κυνισμού και της απανθρωπιάς.

No comments:

Post a Comment