Saturday, July 10, 2021

Ψώνια

10-11/7/2021


Η Λένα κάθεται στην είσοδο του «Γκρικ Στέιτ Μολ», αντικρίζοντας με δέος τις δυο ουρές ανθρώπων που αδημονούν να μπουν. Η νευρικότητά της είναι φανερή. «Πρώτη σου κανονική ξενάγηση, ε;» τη ρωτά ένας από τους σεκιουριτάδες, δεν έχει συγκρατήσει τ’ όνομά του. «Δεύτερη, αλλά χθες είχα και τη βοήθεια της εκπαιδεύτριας, κάναμε την ξενάγηση ντουέτο». «Μην ανησυχείς, καλά θα τα πας, έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι απ’ τους πελάτες είναι καλά διαβασμένοι. Δημήτρης…», της θύμισε ο σεκουριτάς, βγάζοντάς την απ’ την αμηχανία. «Λένα… Σε ευχαριστώ», του απάντησε αυτή. 

Λίγα δευτερόλεπτα μετά ήχησε η μουσική της εκκίνησης, το πλήθος στις δυο ουρές άρχισε να σαλεύει εκπέμποντας ήχους ανυπομονησίας, μικρά ουρλιαχτά ακούστηκαν από νήπια που πάσχιζαν να ξεφύγουν από τα χέρια των γονιών τους και η Λένα άκουσε τη φωνή της να διαχέεται παντού στην αίθουσα υποδοχής, στην αρχή με παλμούς νευρικότητας, ύστερα με έναν αέρα αυτοκυριαρχίας που πρόδιδε την άριστη απόδοσή της στα ολιγόμηνα σεμινάρια που είχε παρακολουθήσει. «Αγαπητοί πολίτες-πελάτες. Καλώς ήρθατε στο Greek State Mall. Αυτή η μικρή ξενάγηση απευθύνεται κυρίως σε όσους έρχονται πρώτη φορά, αλλά το βασικό μέρος της είναι υποχρεωτικό για όλους. Σας θυμίζω ότι πρέπει να διατηρήσετε τις θέσεις σας στις διαχωρισμένες σειρές εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Οι ανεμβολίαστοι και όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις δόσεις για τις μεταλλάξεις Υ, Χ και Ζ έχουν πρόσβαση στους τέσσερις ορόφους της αριστερής πτέρυγας του Mall από τις σκάλες, οι εμβολιασμένοι θα ακολουθήσουν την μπλε γραμμή της δεξιάς πτέρυγας που οδηγεί και στους 8 ορόφους του κράτους-πολυκατάστημα, με κυλιόμενες ή ασανσέρ, με προτεραιότητα σε άτομα με αναπηρία, εγκύους και συνοδούς βρεφών και νηπίων. Σε όλους τους ορόφους και σε όλα τα τμήματα υπάρχουν συσκευές αναγνώρισης για τα vouchers και τις προπληρωμένες ή χρεωστικές κάρτες για όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Σας θυμίζω, ωστόσο, ότι το Mall φιλοξενεί στους ίδιους χώρους και τμήματα και αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες των ιδιωτών χορηγών μας. Το κτίριο είναι εξ ολοκλήρου πράσινο και βιοκλιματικό, με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και όπως γνωρίζετε είναι ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης ως πιλοτική προσομοίωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού του κράτους…»

Η Λένα έκανε μια μικρή παύση για να παρατηρήσει αντιδράσεις των ακροατών της, είδε ώριμους και μεσήλικους να παρακολουθούν μάλλον βαριεστημένα, παιδιά να πασχίζουν να ξεφύγουν προς τις σκάλες, συνομηλίκους της να κάνουν χαβαλέ και να τρολάρουν, μάλλον με τρυφερότητα και κατανόηση για τη δουλειά της. Πήρε φόρα. «Στον πρώτο όροφο έχουμε εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους. Για τους γονείς υπάρχει μικρή έκθεση βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων που αποδέχονται επιταγές εκπαίδευσης. Θα συμβουλεύαμε να πάτε τα παιδιά στο τμήμα των κουμπαράδων. Εκτός από εκπληκτικούς κουμπαράδες –γουρουνάκια, κυριακούληδες, κωστήδες, αδωνούληδες–, φιλοξενούμε και μια διαδραστική, ψηφιακή Monopoly, που ασκεί τα παιδιά στην επένδυση σε αποταμιευτικά προγράμματα, εκπαιδευτικά ή ασφαλιστικά. Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος απευθύνονται στους νέους. Μπορούν να επιλέξουν πού θα επενδύσουν τις επιταγές κατάρτισης, τα vouchers ψηφιακής μέριμνας... Εχουμε και μια μεγάλη έκθεση για την αγορά εργασίας. Εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού, κυνηγούς ταλέντων, πέρσοναλ κόουτσερ για σύνταξη άρτιων βιογραφικών. Ο τρίτος είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Οι ενδιαφερόμενοι θα βρείτε όλες τις πληροφορίες από τους καλύτερους της ασφαλιστικής αγοράς. Αν δεν είστε σίγουροι για το επενδυτικό προφίλ που σας ταιριάζει, υπάρχει ένα ψηφιακό κουίζ που μπορείτε να δοκιμάσετε. Πειραματιστείτε για το πόσο ριψοκίνδυνοι είστε. Ευρωομόλογα για τους συντηρητικούς, παράγωγα για τους μετριοπαθείς, CDS για όσους τους αρέσουν τα εξτρίμ σπορ».

Δεύτερη παύση, η Λένα παρατηρεί αρκετούς νεαρούς να αποσπώνται από τη σειρά και να κατευθύνονται στο κουίζ ασφαλιστικής αυτογνωσίας. «Τσιμπάνε», σκέφτηκε μελαγχολικά, πριν συνεχίσει την ξενάγηση. «Ο τέταρτος και ο πέμπτος όροφος απευθύνονται στους πιο ώριμους, στις μέσες ηλικίες και στα νοικοκυριά. Εκτός από τα αποταμιευτικά προγράμματα, προσφέρουμε και ένα πιλοτικό πρότζεκτ ατομικής σύνταξης. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να εξαγοράσουν τον μέχρι τώρα ασφαλιστικό τους χρόνο και να τον μεταφέρουν σε επενδυτικό ταμείο. Υπάρχουν εξαιρετικές προσφορές για τις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα της Λατινικής Αμερικής. Σήμερα, στον 5ο όροφο έχουμε και μπαζάρ πράσινων και κοινωνικών ομολόγων. Στον 6ο όροφο γίνεται κάτι συναρπαστικό: όσοι άστεγοι έχουν βάουτσερ στέγασης μπορούν να τα ανταλλάξουν με επιταγές σίτισης. Στον 7ο, αυτόν τον μήνα γίνεται φεστιβάλ στεγαστικών δανείων. Οσοι έχετε ήδη χάσει την κυριότητα της κατοικίας σας σε πλειστηριασμό, έχετε την ευκαιρία να μπείτε σε κλήρωση για ένα εκπληκτικό διαμέρισμα στο καταπράσινο Marina Tower στο Ελληνικό, προσφορά της Lamda. Τέλος, για τους υπερηλίκους φίλους μας στον 8ο όροφο υπάρχει έκθεση οίκων ευγηρίας. Σήμερα υπάρχουν εξαιρετικές προσφορές για γηροκομεία στην Ουγγαρία, όπου αρκεί η εκχώρηση της σύνταξης... Σας εύχομαι καλές αγορές και καλή διασκέδαση...».

Εξουθενωμένη από την πρώτη της ξενάγηση, η Λένα ξανακατέβηκε στο ισόγειο για τα επόμενα γκρουπ. Πρώτα πέρασε από το γραφείο εργασίας. «Βάουτσερ ή ρεπό θες για σήμερα;» ρώτησε ο υπεύθυνος αμοιβών. «Ρεπό», είπε με σιγουριά η Λένα.


ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ
Το έγκλημα έγινε.
Εσπασες του παιδιού τον κουμπαρά
χύθηκαν κάτω τα νομίσματα
παλιές δεκάρες τρυπημένες στη μέση

και μεγάλα στιλπνά κέρματα.
Οχι, τίποτα δεν μπορείς πια ν’ αγοράσεις
τόσα πολλά νομίσματα κι όλα άχρηστα
τίποτα δεν μπορείς πια ν’ αγοράσεις
και το παιδί να κλαίει

κι εσύ τίποτα δεν μπορείς πια ν’ αγοράσεις
Και το παιδί να κλαίει και να ζητά
τίποτα τίποτα πια.


Μανώλη Αναγνωστάκη, «Το έγκλημα»

No comments:

Post a Comment